Wat is Osteopathie?

“Osteopathie, dat is toch iets met botten?”
Dit is een opmerking die ik vaak hoor nadat ik iemand vertelt heb dat ik osteopaat ben van beroep. Er zit een kern van waarheid in, maar er komt veel meer bij het werk van een osteopaat kijken dan alleen de botten. Het woord ‘osteo’ betekend ‘bot’ en ‘pathie’ betekend ‘ziekte’ of ‘afwijking’. Het is daarom nog niet eens zo gek dat mensen osteopathie met botten associëren. Maar wat is osteopathie dan echt?
Osteopathie is een bepaalde vorm van bewegingstherapie waarbij naar het hele lichaam gekeken wordt. Een osteopaat neemt hierin niet alleen mee hoe de spieren en botten bewegen en met elkaar samen werken, maar ook hoe de organen en membranen invloed hebben op de klacht. Een osteopaat gebruikt geen medicatie of apparatuur voor deze behandeling en doet daarom alles doormiddel van aanraking en oefeningen. In het geval de osteopaat denkt dat je baat hebt bij medicatie of eventuele röntgen foto’s of een MRI, dan zal de osteopaat je terug verwijzen naar je huisarts waarna deze je verder helpt met de juiste behandelroute.
Osteopathie helpt door de balans in het lichaam zoveel mogelijk te bewaren. In de meeste gevallen werkt dit redelijk snel waardoor je met 2-4 behandeling weer klaar bent en geen last meer hebt van de klacht. In andere gevallen wordt de klacht erg beïnvloed door iets wat je in het dagelijks leven vaak doet. In dat geval is het aan te raden om te kijken hoe lang een behandeling effect heeft. Stel je voelt je 2 maanden na de behandeling goed, maar dan merk je dat de oude klacht weer terug komt, dan raden wij aan om een nieuwe afspraak te maken na 7 weken zodat wij dit precies voor zijn. Je zal merken dat je steeds minder afspraken nodig zal hebben maar hoogstwaarschijnlijk zal de klacht toch terugkomen tot je de dagelijkse activiteit die de balans verstoord aanpast.