Wat te verwachten van een
behandeling bij de osteopaat
Een behandeling bij Koole Osteopathie duurt over het algemeen zo’n 45 tot 60 minuten. Dit varieert per klacht en hoe het lichaam reageert tijdens de behandeling.
De eerste behandeling bestaat uit drie delen: de anamnese, het onderzoek en de behandeling.
Voor het onderzoek en de behandeling zal de osteopaat vragen of je je tot het ondergoed uit kan kleden. Indien je dat liever niet hebt kan je een legging of joggingbroek en eventueel een sport BH of dun shirt dragen. Voornamelijk spijkerstof is voor ons heel lastig om doorheen te werken.
Tijdens de anamnese zal de osteopaat je vragen waarom je precies bent gekomen. Waar bevinden de klachten zich en waaruit bestaan deze? Vaak zullen er nog meerdere vragen worden gesteld om de klachten duidelijk in beeld te brengen voor het onderzoek begint. Ook wordt hierbij naar de medische geschiedenis gevraagd zodat de osteopaat eventuele linken kunnen leggen naar eerdere blessures of ongelukken.
Tijdens het onderzoek zal de osteopaat naar de houding en beweging kijken en zal er goed gevoeld worden naar de spieren en gewrichten in de ruggengraat. Dit is over het algemeen vrij zacht en doet geen pijn. Als de osteopaat een beeld geschetst heeft over hoe je lichaam over het algemeen werkt zal er meer in detail gekeken worden en zullen waar relevant andere delen van het lijf ook goed nagekeken worden. Indien nodig zullen er ook verschillende bewegingstesten plaatsvinden om eventuele blessures uit te sluiten.
Als de osteopaat voldoende informatie heeft worden de resultaten en mogelijke behandelingen met je doorgesproken.
Indien je tevreden bent met de uitleg zal de osteopaat beginnen met de behandeling. De osteopaat zal bepaalde technieken toepassen om je lichaam weer optimaal te laten functioneren. Bij sommige mensen betekent dit bijvoorbeeld meer beweging creëren, bij anderen juist minder. De behandeling is dus erg afgestemd op de individuele persoon zelf en zal nooit voor twee personen precies hetzelfde zijn.
Over het algemeen zijn de technieken de osteopaat toepast rustig en mocht het vervelend voelen of pijn doen dan kan je dat altijd aangeven zodat de osteopaat hier rekening mee kan houden.