De meeste mensen weten vaak wanneer ze zelf naar de osteopaat kunnen. Voor een baby of kind is dat vaak toch iets lastiger. Vooral als ze de leeftijd hebben dat ze zelf nog niet kunnen praten, is het vaak lastig te bepalen wat en of er iets mis is. Wanneer weet u dan dat u bij een osteopaat aan het juiste adres bent?

Wanneer heeft een baby baad bij osteopathie?

De geboorte van een baby is geen simpele taak. Voor moeder en baby beide komt er van alles aan te pas. Met een vaginale geboorte komt er heel wat druk op het hoofd van de baby, terwijl ze met een keizersnede vaak nog niet helemaal klaar zijn om gelijk uit de baarmoeder in een wereld vol prikkels terecht te komen. 

Om het proces door het geboorte kanaal net wat makkelijker te maken kan een baby de botten in de schedel net iets over elkaar heen schuiven. Dit komt omdat een baby’s hoofdje nog heel flexibel is vanwege fontallen. Na de geboorte zou het lichaam zelf deze botten weer op de goede plek moeten kunnen zetten doormiddel van huilen en zuigen. In de meeste gevallen verloopt dit prima, maar vaak is er hulp nodig als er iets mis ging tijdens de geboorte en er bijvoorbeeld gebruik is gemaakt van een vacuüm pomp of forceps. Bij een keizersnede heeft een baby dit proces over geslagen.

Wat zijn de symptomen die mijn baby kan vertonen?

Baby’s horen te huilen, maar overmatig huilen is een teken dat er misschien hulp nodig is. Vaak komen er ook klachten bij die te maken hebben met de stoelgang en vertering van de melk. Soms hebben ze dan last met poepen of scheetjes en/of boertjes laten. Meestal ziet u dat een baby dan zichzelf strak zet en alles aanspant. Ook worden ze vaak rood in het gezicht. Overmatig spugen kan hier ook mee te maken hebben.

Ook kan het zijn dat uw baby een voorkeurshouding aanneemt. Dit betekend dat ze altijd dezelfde kant op draaien met het hoofd. Dit kan later leiden tot een asymmetrische vorm in het hoofd van uw baby. Het is daarom belangrijk dat er vroeg naar een voorkeurshouding gekeken wordt.

Wanneer heeft een kind baad bij osteopathie?

Als een kind opgroeit komen er veel verschillende problemen om de hoek kijken waar osteopathie mee zou kunnen helpen. In de tiener jaren hangt dit vooral samen met overmatig computer gebruik, of het dragen van zware rugtassen e.d. Bij jongere kinderen zien we veel sport blessures of kinderen die op een hoog niveau sporten. Kinderen die al vroeg met stress te maken hebben kunnen in sommige gevallen ook baad hebben bij osteopathie. Andere problemen die ontstaan tijdens de groei, zoals rugproblemen of hypermobiliteit kunnen ook vaak verlicht worden doormiddel van osteopathie.

Hoe kan osteopathie helpen?

Een osteopaat gebruikt de uitgebreide kennis van anatomie en fysiologie om bepaalde patronen en spanningen in het lichaam te vinden. Doormiddel van een voorzichtige aanpak probeert een osteopaat deze patronen op te lossen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren. We geven het eigenlijk een duwtje in de goede richting, maar het lichaam lost in principe zelf het probleem op waardoor het hopelijk niet nog eens voor zal komen. Vooral bij kinderen en baby’s is dit zeer effectief omdat deze patronen nog maar kort in het lichaam voorkomen. 

Een osteopaat zal altijd overleggen wat hij of zij doet en wat voor effect dit kan hebben. Uw baby of kind geen pijn moeten ondervinden van de behandeling, maar het kan wel vreemd aanvoelen.