

Een van de vele klachten die ik vaak voorbij hoor komen is hoofdpijn. De WHO zegt dat wereldwijd 50% van de bevolking in het afgelopen jaar hiermee te maken gehad heeft. Daarvan heeft 30% migraine ervaren. Dit geeft duidelijk aan dat de meeste mensen wel eens ervaren hebben hoe vervelend hoofdpijn kan zijn. Maar wat is het nou precies? En wat zijn de verschillende soorten die je kan ervaren?
Zit jij er vaker bij als de vrouw in deze foto? Lees dan zeker verder om te weten hoe osteopathie jou kan helpen.
Wat is hoofdpijn?
Over het algemeen kunnen klachten van hoofdpijn uiteenlopen van een lichte, drukkende pijn in het hoofd, tot bonzende, kloppende of snijdende pijn. In sommige gevallen is het meer vervelend, in andere ondragelijk. Ook kan de locatie verschillen. Soms is het meer in het voorhoofd, maar het kan ook juist in het achterhoofd of achter een oog voorkomen.
Omdat er dus zoveel verschillende soorten en vormen zijn, zijn er een aantal categorieën om specifieke soorten hoofdpijn te onderscheiden van anderen.
Welke vormen van hoofdpijn zijn er?
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is een verzamelterm voor allerlei verschillende vormen hoofdpijn. Het wordt ook wel aspecifieke hoofdpijn genoemd. Vaak wordt dit omschreven als een knellend of drukkend gevoel in het hoofd.
Vaak is de oorzaak niet bekend. Ook al doet de naam vermoeden dat het komt door spanning of stress hoeft dit niet altijd zo te zijn. Deze vorm kan ook triggers hebben die lastig te achterhalen zijn. Een aantal van deze triggers zouden o.a. koffie, chocolade, wijn/alcohol etc.
Dit is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en we zien vaak dat de meeste mensen wel met hun dagelijkse bezigheden door kunnen gaan zonder dat de hoofdpijn hen hierin negatief beïnvloed.
Cervicogenehoofdpijn
Cervicogenehoofdpijn komt meestal vanuit de nek omhoog. Als je nekklachten hebt is de kans dat deze hoofdpijn ontwikkeld aanwezig. Ook kan het ontwikkelen na een val of klap op het hoofd of de nek of een langdurig aangehouden verkeerde houding zoals achter een slecht opgezet bureau. Over het algemeen kan deze vorm van hoofdpijn worden verergerd door spanning of werkdruk. Vaak ervaren mensen het gevoel alsof het vanuit de nek omhoog kruipt over het hoofd heen en daar als een band blijft hangen.
Een van de dingen die je kunt doen om de hoofdpijn te verminderen is het verlagen van de stress of druk die je ervaart en ervoor zorgen dat de nek goed los blijft door bijvoorbeeld oefeningen te doen, een massage te krijgen of naar de fysiotherapeut of osteopaat te gaan.

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is vaak een stuk heviger en wordt vaak ervaren als een stekende pijn achter 1 oog. Meestal is dat oog dan ook rood, opgezwollen en traant het. Sommige mensen ervaren er ook een loopneus bij. Over het algemeen komt clusterhoofdpijn op als een aanval die gemiddeld 15 minuten duurt, maar dit kan zelfs 3 uur aanhouden. Het varieert hoe vaak deze aanvallen voorkomen.
Waar mensen met migraine juist rustig aan op bed moeten liggen wil iemand met clusterhoofdpijn juist zo veel mogelijk bewegen en begint daarom vaak met ijsberen. In ernstige gevallen kunnen ze ook hun vuisten ballen en met het hoofd tegen een muur aanbonken.
Over het algemeen is clusterhoodfpijn zeldzaam en komt het vrij weinig voor.

Migraine
Migraine is een bonzende, stekende hoofdpijn die in aanvallen komt opzetten. Vaak houden deze aanvallen van ongeveer 3 uur tot 3 dagen aan. Meestal wordt migraine aan een kant van het hoofd gevoeld en dit verergerd bij lichamelijke inspanning. Soms is er ook sprake van misselijkheid, overgeven, het zien van aura’s en/of overgevoeligheid voor licht en geluid.
In de meeste gevallen is de pijn zo heftig dat mensen op bed moeten liggen in een prikkelarme kamer.
Ook binnen in de categorie migraine zijn er weer veel verschillende subcategorieën met allemaal eigen karakteristieken, manieren om het te voorkomen en triggers die het veroorzaken. Waar migraine precies vandaan komt en hoe we het kunnen stoppen is nog steeds niet geheel duidelijk. Wel lijkt een groot deel van de mensen met migraine een ontregeling in de hersenstam te hebben waardoor de migraine ontstaat.
Medicijn gerelateerde hoofdpijn
Medicijn gerelateerde hoofdpijn komt door overmatig gebruik van medicijnen, voornamelijk pijnstillers. Dit is vaak na langdurig gebruik, waarna het lichaam gewend raakt aan aan de medicijnen en juist de hoofdpijn triggerd wanneer je de pijnstiller niet slikt.
Wat kan osteopathie wel en niet doen bij hoofdpijnklachten?
Osteopathie kan niet bij alle vormen van hoofdpijn helpen. O.a. clusterhoofdpijn en een aantal vormen van migraine kan osteopathie niet veranderen. Wat osteopathie wel kan doen is ervoor zorgen dat de spieren en gewrichten van de bovenrug, nek en het hoofd optimaal werken waardoor bij o.a. cervicogene hoofdpijn, spanningshoofdpijn en soorten van migraine de mechanica van het lijf zo optimaal werkt dat de hoofdpijn niet of minder snel getriggerd wordt. Ook draagt het bij aan de algemene ontspanning van het lichaam waardoor hoofdpijn minder snel ontwikkeld. Daarnaast kan osteopathie onderzoeken of er andere factoren mee spelen in jou specifieke hoofdpijn. In sommige gevallen is er een compensatie patroon aanwezig wat de trigger is, in andere gevallen ligt het aan de manier waarop het bureau opgesteld staat of de manier waarop je een bepaalde handeling uitoefent. De osteopaat gaat samen met jou opzoek naar een eventuele oorzaak.
Wat kan je thuis doen tegen hoofdpijn?
- Houd een hoofdpijn dagboek bij waarin je opschrijft wat je die dag gedaan en gegeten hebt en of je hoofdpijn hebt gehad, zo ja hoe erg was deze hoofdpijn op een schaal van 1-10 en heb je pijnstiller ingenomen?
- Leer hieruit je triggers, waardoor ontstaat jou hoofdpijn?
- Drink genoeg water
- Pak je rust waar nodig
Heb je vragen over hoofdpijn en of osteopathie jou kan helpen? Boek nu een afspraak in Utrecht of stuur me een bericht!
Meer lezen? Hier zijn een aantal links naar wetenschappelijke artikelen omtrent osteopathie en hoofdpijn.
- Osteopathic Manipulative Treatment in Tension Headaches
- Treatment of Medical Therapy-Resistant Vestibular Migraine with Cranial Osteopathy: A Case Report
- How Osteopathic Manipulation Treatment Interventions Affect Headache Disorders, A Systematic Review