


Weet jij hoe je veilig de bergen in gaat?
Het is bijna zomervakantie! En daarmee begint voor velen ook het wandelseizoen weer. Of je nou gaat wandelen in het bos in Nederland of alpinisme beoefend in de Canadese Rocky Mountains, het is altijd goed om je lichaam voor te bereiden. Wil je weten hoe je dit het beste kan doen? Lees dan zeker verder!
Regelmatig hoor ik mensen vertellen dat ze zonder voorbereiding lange wandeltochten zijn gaan ondernemen. Vervolgens komen ze vaak bij mij of de fysio terecht omdat er een kleine of soms grote blessure optreed in het lichaam. Als ik heel eerlijk ben, heb ik mij hier zelf ook vaak genoeg schuldig aan gemaakt. Als je jong bent kom je hier meestal nog wel mee weg, maar er komt een tijd waarop het lichaam dit niet makkelijk meer zelf oplost en dat zou zonde zijn als het halverwege de vakantie een punt achter het wandelen zet.
Wat kan je het beste doen voordat je aan die mooie tocht begint?
Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Weet je al wat voor tocht je wil gaan lopen, dan kan je dit het beste indelen voor jezelf. Hieronder staan een aantal tips om je op weg te helpen.
1. Begin op tijd met trainen.
Wees realistisch over wat in jou leven past. De een zal tijd hebben om meerdere dagen per week te trainen, de ander 1x per week of zelfs nog minder. Heb je weinig tijd, begin dan minimaal 2 a 3 maanden van te voren met het inplannen van wandelingen in je omgeving. Heb je vaker tijd om een stukje te lopen dan bouw je dit sneller op en kan je iets later beginnen. Het beste is om te beginnen met kortere wandelingen. Begin met een uurtje en bouw dit langzaam uit tot de lengte of afstand van de soort wandelingen die je van plan bent te doen. Ben je van plan zware bepakking mee te nemen? Zorg dan dat je ook traint met een rugzak die geleidelijk zwaarder wordt. Dit bouwt bepaalde spieren in de rug op waardoor je uiteindelijk met minder moeite het gewicht van de rugzak kan dragen.
Het belangrijkste hier is om alles geleidelijk op te bouwen. Het gaat voornamelijk fout in het lichaam als het overbelast wordt door te snel te veel te willen, dus houd altijd je eigen lichaam goed in de gaten. Op het moment dat je ergens pijn of een vreemd gevoel ervaart is het een indicatie van het lijf dat er iets niet goed gaat. Dat is altijd het moment om een stap terug te nemen, en mocht dit blijvend zijn om advies te vragen bij een professional (osteopaat of fysiotherapeut).
2. Zorg voor goede schoenen.
Het belangrijkste is dat de schoenen goed zitten en niet afknellen en dat er geen ruimte is bij de hiel waardoor de voet kan schuiven in de schoen. Er zijn verschillende soorten schoenen voor verschillende wandelingen.
– Categorie A schoenen: dit zijn lage schoenen voor makkelijk terrein. Denk hierbij aan vlakke (bos)wandelingen, makkelijke bergpaden of een dag op Schiphol of in de stad. Deze schoenen geven beperkte stevigheid omdat deze niet de enkels stabiliseren.
– Categorie A/B schoenen: dit zijn halfhoge schoenen die iets meer steun geven rond de enkel dan categorie A. Hiermee kan je daarom iets glooiender terrein bewandelen met deze schoenen.
-Categorie B schoenen: dit zijn nog hogere schoenen dan categorie A/B. Ze zijn ook steviger en harder waardoor ze geschikt zijn voor het wandelen met een zware rugzak of in hoger berggebied.
– Categorie C/D schoenen: dit zijn zeer stugge schoenen die speciaal voor alpinisme zijn. Ook kunnen deze eventueel gecombineerd worden met stijgijzers.
In een goede outdoor winkel zoals bijvoorbeeld de bever of de zwerfkei kunnen ze advies geven over welke schoen het best bij jou tocht past. Mocht je met nieuwe schoenen aan je wandeling beginnen, zorg dan wel dat deze van te voren voldoende ingelopen zijn tijdens je training.
3. Ga je ook klimmen?
Indien je van plan bent om veel te stijgen en dalen in je tocht, zorg dan ook dat je je conditie goed traint. Dit helpt om je lichaam voor te bereiden op grotere belasting op o.a. het hart. Hardlopen kan hier een goede oefening voor zijn, maar ook traplopen of een aantal keer een heuvel oplopen helpt hierbij.Indien je van plan bent om ook te klimmen tijdens je tocht (bijv. een via ferrata/klettersteigen of alpinisme) zorg dan dat je ook je klimtraining goed onderhoud.
4. Van te voren al lichamelijke klachten?
Indien er van tevoren al lichamelijke klachten aanwezig zijn laat deze dan altijd checken door een osteopaat of fysiotherapeut zodat onderzocht kan worden of dit invloed kan hebben op of verergerd kan worden tijdens de tocht.
Voor vragen kan je altijd contact opnemen met een locale osteopaat of fysiotherapeut, of je kunt mij een bericht sturen met je vraag.
Neem contact op, of boek een afspraak.


