
Heb jij last van rugklachten? Denk dan zeker ook aan osteopathie.
Rugklachten komen in vele vormen en maten voor en hebben daardoor ook verschillende mogelijke oorzaken. Als osteopaat kijk ik daarom ook niet alleen naar de pijn plek maar ook zeker naar de structuren er omheen. Waar kan de klacht eventueel vandaan komen? In sommige gevallen betekend dit dat ik juist de buik behandel, of de voeten. In andere gevallen komt hier meer advies uit voor verschillende houdingen of bewegingen/sporten om te proberen. Er is daarom geen specifieke vorm om rugklachten te behandeling. Daarom is dit bij elke persoon die binnen komt net even anders, omdat gekeken wordt naar jou specifieke situatie en lichaam. Toch zal ik hier kort uitleggen waar rugpijn vaak mee te maken kan hebben.
Hernia
Een hernia ontstaat vaak in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar. Meestal gebeurd dit door een onverwachte of ongelukkige draaiende beweging vaak met gewicht wat gedragen wordt. Ook kan het ontstaan in verband met opgebouwde spanningen in de rug door o.a. langdurige of zware belasting van de rug.
Wat er vervolgens gebeurd is dat de tussenwervelschijf inzakt of uitpuilt. Een hernia kan geheel pijnloos zijn. Indien de tussenwervelschijf zodanig uitpuilt dat het vervolgens een zenuw aanraakt zal er pijn ontstaan. Meestal is dit pijn in de rug zelf en uitstraling in een of beide benen. Indien je dit bij beide benen ervaart en minder makkelijk naar de wc gaat, ga dan zeker langs de huisarts, dit kan namelijk duiden op een ernstig probleem!
Een osteopaat kan een aantal neurologische testen uitoefenen om vast te stellen of het om een hernia zou kunnen gaan. Om de diagnose geheel vast te stellen moet echter een MRI gemaakt worden bij een neuroloog.
In het geval van een hernia kijkt de osteopaat waar de meeste spanning aanwezig is boven of onder waar de hernia zich bevind. Hier probeert de osteopaat de functie en structuur te verbeteren waardoor er als resultaat ook minder druk op het deel van de hernia komt te staan. Indien er nog vocht aanwezig is in de rug kijkt de osteopaat ook of deze rustig verminderd kan worden zonder de hernia te veel te irriteren. Hierbij wordt ook gekeken naar enige andere bijkomende problemen die invloed zouden kunnen hebben. In de meeste gevallen wordt ene hernia binnen 12 weken beter maar een osteopathische behandeling kan het proces versnellen.
SI gewricht
Het sacroiliac (SI) gewricht verbind de onderrug met het bekken aan zowel de linker als rechter kant van de rug. Het is maar een klein gewrichtje met weinig beweging, maar mocht het fout gaan dan kan het voor veel problemen zorgen. Vaak uit dit zich in pijn in de onderrug, lies en/of bil met af en toe uitstraling die tot aan de knie reikt.
Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor een probleem met het SI gewricht. Over het algemeen zien wij vaak dat er al langere tijd druk op dit gewricht stond door een eerder ontstaan probleem in het bekken of in de onderrug. Na enige tijd heeft dit invloed op de spieren en membranen om het SI gewricht heen. Zelf met een kleine beweging kan er dan al een overbelasting of ontsteking ontstaan wat de klachten veroorzaakt.
De osteopaat gaat hierin opzoek naar de origine van het probleem, waar komt die druk en spanning op het SI gewricht vandaan? Dit is niet bij iedereen hetzelfde en zal daarom persoonlijk uitgezocht worden tijdens het onderzoek van de osteopaat.

Bekkenklachten
Bekkenklachten komen vrij vaak voor, zeker tijdens of na de zwangerschap. Hierin is er meestal pijn rondom de heup, lies, bovenbenen of laag in de onderrug/billen. Vaak worden bekkenklachten veroorzaakt door een verslapping in bepaalde spieren en/of banden waardoor een asymmetrie of instabiliteit in de bekkengewrichten ontstaat. Ook kunnen sommige organen invloed hebben op het bekken.
De osteopaat gaat in dit geval kijken hoe de balans het beste teruggevonden kan worden, en vervolgens hoe deze balans het best behouden kan worden.
Spit
Spit is iets wat je vaak hoort en ook snel gebeurd is. Het kan er van het ene op andere moment ineens ‘inschieten’. Met een simpele beweging of soms zelfs met opstaan is het zo gebeurd en de rugklachten zijn erg pijnlijk. Maar wat is spit nou eigenlijk?
In principe is spit een verzamelterm voor acute rugpijn. Het kan daarom verschillende factoren hebben maar vaak zien we dat de samenwerking van de spieren en gewrichten in de lage rug keten verminderd is waardoor veel spieren verstijven en op spanning gaan staan als een soort verdedigingsmechanisme. Dit kan flinke rugpijn, stijfheid, een beweging beperking en soms zelfs uitstraling in het been veroorzaken.
Vaak ontstaat spit door een overbelasting in de rug, een langdurige verkeerde houding of stress, vaak in combinatie met al eerder aanwezige anatomische problemen. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat spit verminderd. Daarna is vooral beweging belangrijk en uiteraard dat de samenwerking en balans in de onderrug terugkeert. Hier helpt een osteopaat mee.

Artrose
Artrose of beter bekend als ‘slijtage’ komt voornamelijk voor wanneer mensen ouder worden maar kan ook bij jongere mensen ontstaan door o.a. genetische aanleg, een blessure of operatie. Als artrose eenmaal aanwezig is, kan dit niet meer verholpen worden. Maar wat kan een osteopaat dan doen?
Bij artrose zijn er vaak meerdere spieren die samentrekken als beschermingsmechanisme van het gewricht. Dit kan soms net te veel zijn waardoor een pijnprikkel ontstaat bij simpele bewegingen. Ook kan dit de balans van andere gewrichten en ketens in het lichaam verstoren waardoor er op andere plekken ook klachten ontstaan.
Hoewel de osteopaat de artrose zelf dus niet kan verhelpen, kan er wel gekeken worden hoe we het lichaam zo gezond en functionerend mogelijk houden met zo min mogelijk pijn.
Geïnteresseerd of een osteopaat jou kan helpen met je rugklachten? Neem gerust Contact op of boek een afspraak!
Wetenschappelijke artikelen over osteopathie en lage rugpijn: