Als u ontdekt dat u zwanger bent weet u dat er een hoop veranderingen plaats gaan vinden. Vaak bent u alleen niet voorbereid op wat er werkelijk allemaal in het lichaam veranderd om een succesvolle zwangerschap mogelijk te maken. De ideale zwangerschap is compleet pijn vrij, maar voor veel vrouwen is dit helaas niet de realiteit.

Wat voor veranderingen treden er op tijdens de zwangerschap?
Hormonaal

De grootste verandering die plaats vindt is hormonaal. Het lichaam scheidt een cocktail van hormonen af om het lichaam klaar te maken voor de zwangerschap en de geboorte. Het hormoon wat u fysiek het meest beïnvloed heet ‘relaxin’. Dit hormoon zorgt ervoor dat alle banden in het lichaam net wat losser komen te zitten waardoor de baby net iets meer ruimte heeft. Ook helpt dit hormoon tijdens de geboorte met het verwijden van het bekken waardoor de geboorte makkelijker zal verlopen. Soms scheidt het lichaam dit hormoon net te vroeg af, of in een te hoge dosering. Hierdoor kunnen de banden vervroegd of overmatig losser raken, waardoor er gewrichtsklachten ontstaan. Ook al kan osteopathie dit hormoon niet veranderen, het kan wel helpen uw lichaam wat beter met de veranderingen om te laten gaan waardoor verlichting van de klachten plaats zal vinden.

Organen

Des te groter de baby groeit, hoe minder plaats er zal zijn voor organen. In het begin zal het vooral het verteringstelsel beïnvloeden. Hierbij ondervinden de meeste vrouwen een verandering in hun eet gewoontes. Misselijkheid en maagzuur zijn ook bekende symptomen die hieruit voortvloeien.

Als de baby groter groeit zal het diafragma zich moeten verplaatsen, door net wat hoger te gaan zitten. Dit kan ervoor zorgen dat u zich benauwd voelt.

Het hart moet ook ineens voor twee pompen. Dit betekend dat er meer bloed aangemaakt moet worden om alles bij te kunnen houden. Als dit niet gebeurd kunnen er symptomen van bloedarmoede voor komen. Indien u bloedarmoede vermoedt, laat dit dan altijd controleren door de behandelende arts of verloskundige.

Houding

Tijdens de zwangerschap veranderd uw houding continue. Als er meer gewicht in de buik komt, zal het lichaam zich aanpassen door deze voorwaartse beweging tegen te werken door het holle gedeelte in de rug te vergroten. Dit zorgt ervoor dat u rechtop kan blijven staan, en niet voorover valt. Het bekken en de heupen draaien ook verder naar voren en de ribben worden wijder, allemaal om meer ruimte voor de baby te creëren. Later zullen de heupen en het bekken verwijden om ruimte te creëren voor de bevalling.

Verschillende symptomen die vaak tijdens de zwangerschap ontstaan:
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in het bekken
  • Pijn in de ribben
  • Benauwdheid
  • Nek en schouder klachten
  • Vermoeheid 
  • Tintelingen of scherpe pijn in de benen of armen
Wat kan osteopathie doen?

Osteopathie is vooral gefocust op het grote geheel. Een osteopaat kijkt naar welke veranderingen er tijdens de zwangerschap moeten plaatsvinden en of dat in uw lichaam al gebeurd is, en zo niet, wat er dan nog moet gebeuren om dit te bereiken. Zodra de oorzaak gevonden is zal de osteopaat met u werken om dit probleem aan te pakken. Zolang u zelf comfortabel bent is de osteopaat tevreden en werkt deze om u heen, dus zelfs als u last heeft met op de rug of zijde liggen kunt u alsnog naar een osteopaat.

De osteopaat kijkt vervolgens wat er voor u nodig is om uw lichaam weer in de juiste balans te krijgen. Dit is voor iedereen anders en een behandeling zal daarom nooit voor twee mensen hetzelfde zijn.

Een osteopaat kijkt ook of de benodigde spieren en botten optimaal werken voor de bevalling.

Na de bevalling kan een osteopaat helpen om uw lichaam weer zo snel en zo goed mogelijk te laten herstellen zodat u sneller op de been bent. Nu dat er een kleintje is om voor te zorgen is het leven een stuk hectischer, maar vergeet nooit dat een moeders gezondheid net zo belangrijk is als dat van haar baby.

Is osteopathie veilig tijdens de zwangerschap?

Een osteopaat zal altijd zo veilig mogelijk te werk gaan ten alle tijden. In het eerste trimester van de zwangerschap (tot 12 weken) is er altijd een hoger risico op een miskraam. Er is geen bewezen connectie tussen osteopathie en een verhoogd risico op miskramen, maar de osteopaat zal u er altijd op wijzen dat het risico bestaat. Het is daarom uw eigen keus of u voor of na het eerste trimester voor een behandeling komt. 

Wetenschappelijke artikelen: